Trafikte ‘çakar’ cezası

Trafik güvenliğini tehlikeye atan, ciddi sıkıntılara neden olan ‘çakar’ olarak adlandırılan yetkisiz sesli ve ışıklı sistemi kullanımının engellenmesi; geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ve bunların kullanabilecekleri sesli ve ışıklı sistemlerin ne olacağına ilişkin usul ve esaslar yürürlüğe girdi. Çakar kullanan 928 araca ceza kesildi.

Trafikte ‘çakar’ cezası
05 Aralık 2019 Perşembe 15:07

Bu usul ve esaslar, Karayolları Trafik Kanunun 71’inci maddesi kapsamında zorunlu hallerde; ambulans, itfaiye, AFAD, kolluk kuvvetlerinin araçları ve risk tehdit değerlendirmesi kapsamında devletin en üst protokolündeki makamların emir ve zatlarına verilen araçların geçiş üstünlüklerini nasıl kullanacağı, uymayanlar hakkında yapılacak işlemler açık bir şekilde düzenlendi.

Usul ve esaslara göre, boyama şekilleri ve ayrım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli olan ambulans, itfaiye ve kolluk araçlar ile güvenlik ve risk tehdidi bulunan listedeki devletin en üst protokolünde yer alan makamların emir ve zatlarına verilen araçlar ve bu makamların korunmasından sorumlu koruma araçları çakar şeklinde tabir edilen sesli ve ışıklı uyarıları kullanabiliyor.

Hakkında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ve kolluk birimlerine ait sivil araçlar; Karayolları Trafik Kanunun 71’nci maddesi kapsamında sadece aracın tepe bölgesinde sabit veya sökülüp takılabilir ışıklı uyarı sistemi kullanılabilecek. Bu hak sürekli bir geçiş üstünlüğü sağlamıyor. Sadece zorunlu hallerde kullanılabilecek bir hak. Uygulama öncesinde yaklaşık 12 bin araçta bulunan ışıklı uyarı işaretleri, İçişleri Bakanlığınca yayınlanan usul ve esaslar kapsamında 2 bin 600’e indirildi. Yapılan denetimlerde 54 il de 928 araç sahibine ve sürücüsüne cezai işlem uygulandı, araçlar uygun hale getirildi. Yayınlanan usul ve esaslar dışında hiç kimseye taviz verilmiyor.

 (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.