Kayseri'nin en 'ağır' davası yeniden görülüyor

İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin 2 Ekim 2014’te başlattığı şafak operasyonunun ardından Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 205 sayfalık iddianame, 5 cinayet ve 9 ayrı suçun olduğu, aralarında işadamlarının bulunduğu 27 sanığın yargılandığı dava yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay’ın bir kısım suçlardan bozduğu davada Türkiye’nin ünlü Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen, iş insanı müvekkili H.D.G. ‘nin FETÖ/PDY tarafından takip edilen bir isim olduğunu söyledi.

Kayseri'nin en 'ağır' davası yeniden görülüyor
21 Ocak 2020 Salı 16:38

205 SAYFA İDDİANAME, 5 CİNAYET, 9 AYRI SUÇ

İddianamede, 22 Nisan 2005'te Erenköy Mahallesi Haymana Bağları mevkisinde Z.Ş.  ve  M.K.’nın, 16 Mayıs 2005'te Tavlusun köyü Kayabağ mevkisinde S.P.’nin, 16 Nisan 2014'te Gültepe Mahallesi Emrah Caddesi'nde M.E.’nin, 4 Ağustos 2014'te Alparslan Mahallesi Gelincik Sokak'ta  C.U.’nun  öldürülmeleri ile kasten adam öldürme ve azmettirme, O.Ö. ve Z.Z.’yi ‘kasten silahla yaralama’, ‘suç örgütü kurma’, ‘mala zarar verme’, ‘tehdit’, ‘nitelikli yağma’ gibi 5 cinayet ve 9 ayrı suç yer alıyor.

2016’DA YEREL MAHKEME KARARI AÇIKLAMIŞTI

29 Haziran 2016’da 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama yapılmış, tüm sanıklar hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olma, örgüt adına suç işleme, örgüte yardım etme' suçlarından beraat verilmişti. Ayrıca tutuklu sanık H.A.'ya C.U.'yu 'kasten öldürme' suçundan 25 yıl, tutuklu sanık E.A.'ya ise M.E. cinayetinden 'tasarlayarak adam öldürmeye yardım etme' suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutuklu sanık U.K.'ye  Z.Z.'yi yaralama suçundan 2 yıl 6 ay, O.Ö.'yü yaralama suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası verilmişti. Sanık G.G. sanık U.K.'yi azmettirmeden 3 yıl 4 ay hapse mahkum olurken, sanık L.Ç.'ye suçu üstlenmeden 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Sanık T.D.'ye de aynı suçtan 2 yıl 15 gün hapis cezası verilirken, 6 sanığa da 'silah bulundurma' suçundan 10'ar ay hapis cezası verilmişti.

 YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Yerel mahkemenin verdiği karar temyize gitti ve Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi bir kısım sanıklara verilen beraat kararını oy çokluğu ile bozdu. Daire başkanının  muhalefet şerhi koyduğu, yerel mahkemenin beraat kararlarının onanması kanaati verdiği öğrenildi. Dava öncesi Adalet Sarayı önünde herhangi olumsuz yaşanmaması için çevik kuvvet ekipleri hazır beklerken, mahkeme salonu ve adliye koridorları içerisinde de yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

Aralarında iş insanların bulunduğu 27 sanığın yargılandığı dava Yargıtay'ın bozma kararının ardından  3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez görüldü. Duruşmaya M.E.  cinayeti zanlısı tutuklu sanık E. A.’nın yanı sıra tutuksuz bir kısım sanıklar da duruşma salonunda hazır bulundu. H.D.G.’yi,  ünlü ceza hukuku profesörü Ersan Şen savundu.  Erşan Şen’in savunmasını dinlemek için çok sayıda avukatında duruşmayı izlemek için salonda beklediği görüldü.

CEZA HUKUKU PROFESÖRÜ ŞEN:  "FETÖ TAKİP EDİYORDU”

İş insanı tutuksuz sanık  H.D.G.'nin avukatı Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen, "H.D.G.’yi, , FETÖ/PDY örgütünün takibinde olan bir isimdi. 15 Temmuz hain darbe girişimi gerçekleşmemişti ve o dönem K.Ö. isimli bir tanık bunları mahkemede anlatmıştı. Bu dosyayı hazırlayan savcı M.B., kozmik oda savcısıdır, bu dosyayı hazırlayıp buraya göndermiştir ve 15 Temmuz sonrası tutuklanmış bir isimdir. Biz eski kararda direnilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay Ceza Dairesi’nin bozma kararına uyulmasına karar verirken, tutuklu sanık E.A., “Ben arkadaş kurbanıyım, M.G.’nin  M.E.’yi öldüreceğini bilseydim, bırakın araba kullanmayı, onunla arkadaşlık dahi yapmaz, yanına yaklaşmazdım, 7 yıldır suçsuz yere yatıyorum” diye konuştu.

Mahkeme heyeti verdiği ara kararda, yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanmasının beklenilmesine, katılanların zorla getirilmesine, E.A.’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Haber: Samed Aydın SUN


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.