Şeker’e rekor ceza

Kayseri Şeker’in 2005 yılındaki ürettiği ve yurt içinde satışı yasak olan C kotasından 38 bin 882 ton şeker “Kanuna karşı hile yapılarak” A kotasına dönüştürülmek suretiyle satılmasından oluşan 58,6 Milyon TL idari para cezasını, 2019 yılında şu andaki yönetim ödeyecek.

Şeker’e rekor ceza
11 Kasım 2019 Pazartesi 18:15

Kayseri Şeker’in üretmiş olduğu  ve  Şeker Kanununa göre yurt içinde satışı yasaklanmış olan C şeker statüsünde 38 bin 882  ton şeker, o günkü yönetim tarafından 4 Nisan 2005  Pazartesi günü yetkisi olmayan Mersin Sulh Hukuk Hakimliğinden alınan   ihtiyati tedbir kararı gerekçe göstermek suretiyle 5 Nisan 2005 Salı günü  bir gün içerisinde,  A şeker statüsünde yurt içinde “A ve ÖA şirketleri”  adına satışı gerçekleştirilir.

Bu olayı inceleyen Şeker Üst Kurulu  4.4.2001 tarih ve 4634 sayılı Şeker Kanununa göre  “C şekerini Bakanlık kararı dışında iç piyasada satan veya bedelsiz devredenler hakkında, bulundurmadığı veya elinden çıkardığı şeker miktarının, tespitin yapıldığı tarihteki fabrika satış fiyatı üzerinden hesaplanacak tutar kadar Bakanlıkça idarî para cezası verilir” hükmüne istinaden Kayseri Şeker Fabrikasına 58,6 Milyon TL idari para cezası verir. Aynı zamanda Mersin Sulh Hukuk Hakimliğinin konu ile ilgili kararını da iptal ettirir.

Hileli şeker satışının bedelini ödemeyen firma,  Gaziantep ilinde bünyesinde bulundurduğu “Sentetik  fabrikası ile  Bisküvi fabrikasını” borcuna karşılık  2009 yılında  Kayseri şeker A.Ş. ile mahsuplaşır. 2011 sonrası gelen yönetimin bu konu ile ilgili olarak cezai iptal davası hakkındaki ilgili üst mahkemelere yapmış olduğu itiraz başvuruları da reddedilir.

Bu süreç sonunda   2005 yılındaki yapılan usulsüzlük cezası ile ilgili bütün mahkeme yollarının tükenmesi nedeniyle kesinleşen idari para cezası  2019 yılı Ekim ayında Ankara Mithatpaşa Vergi Dairesi tarafından Kayseri Şeker Fabrikasına 58,6 Milyon TL ceza borcuna ait  ödeme emri gönderilir.

1 Şubat 2017 tarihinde de Kayseri Şeker Fabrikası  arazisindeki kaynak suyunu pazarlama işini yapan SAMAŞ şirketi ile 14.08.1998 tarihinde yapılan anlaşmanın 28.08.2001 tarihinde feshedilmesinin ardından10 yılı aşkın  yıl süren hukuki süreç yaşanıp Kayseri Şeker, davadan dolayı  39 milyon lira tazminat ödemişti.

Bu uygulamalar, 2011 öncesi Kayseri Şeker’in nasıl bir anlayışla yönetildiğinin somut örneklerindendir. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen yapılan bu yanlışlıkların bedelini hala Kayseri Şeker ve çiftçisi ödemektedir.

(Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.